Teguhlah kamu bersama Quraisy selagi mereka menjaga hak kamu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

استقيموا لقريش ما استقاموا لكم، فإن لم يفعلوا فضعوا سيوفكم ‌عن ‌عواتقكم، فأبيدوا خضراءهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Teguhlah kamu bersama Quraisy selagi mereka menjaga hak kamu, jika mereka tidak menunaikan hak mereka maka letakkanlah pedang kamu dari tengkuk kamu, dan maka kekalkanlah nikmat bagi mereka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 777, hadis nombor 3982. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ثوبان – رضي الله عنه – مرفوعا: ((استقيموا لقريش ما استقاموا لكم، فإن لم يفعلوا فضعوا سيوفكم ‌عن ‌عواتقكم، فأبيدوا خضراءهم)). [حم، الخلال في ((مسائل الإمام أحمد))، ابن الأعرابي، أبو نعيم في ((أخبار أصبهان))، طص، خط، الخطابي في ((الغريب))، ((الضعيفة)) (1643)]

(Lemah) Daripada Thauban RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Teguhlah kamu bersama Quraisy selagi mereka menjaga hak kamu, jika mereka tidak menunaikan hak mereka maka letakkanlah pedang kamu dari tengkuk kamu, dan maka kekalkanlah nikmat bagi mereka. [Riwayat Ahmad bin Hanbal dalam al-Musnad, al-Khallal dalam Masail al-Imam Ahmad, Ibn al-A’rabi, Abu Nuaim dalam Akhbar Asbahan, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Saghir, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad, al-Khattabi dalam al-Gharib. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1643]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.