Tanda-tanda (kiamat) yang awal itu: Dajjal, turunnya Isa bin Maryam, api yang keluar dari dalam daerah Aden – Abyan -, ia akan membawa manusia ke tempat perhimpunan

TEKS BAHASA ARAB

أول الآيات: الدجال، ونزول عيسى ابن مريم، ونار تخرج من ‌قعر ‌عدن – أبين – تسوق الناس إلى المحشر، تقيل معهم إذا قالوا، والدخان. قال حذيفة: يا رسول الله! وما الدخان؟ فتلا رسول الله ﷺ الآية: {يوم تأتي السماء بدخان مبين ⁕ يغشى الناس هذا عذاب أليم} [الدخان: 10-11]، يملأ ما بين المشرق والمغرب، يمكث أربعين يوما وليلة. أما المؤمن فيصيبه منه كهيئة الزكام وأما الكافر؛ فيكون بمنزلة السكران، يخرج من منخريه وأذنيه ودبره.

TEKS BAHASA MALAYSIA

"Tanda-tanda (kiamat) yang awal itu: Dajjal, turunnya Isa bin Maryam, api yang keluar dari dalam daerah Aden – Abyan -, ia akan membawa manusia ke tempat perhimpunan dan ia tidur tengah hari (qailulah) bersama mereka apabila mereka tidur tengah hari, serta asap". Hudzaifah bertanya: "Wahai Rasulullah! Apakah asap itu?". Lalu Rasulullah ﷺ membacakan ayat: "Semasa langit membawa asap kemarau yang jelas nyata. Yang akan menimpa seluruh keadaan manusia, sehingga mereka akan berkata: "Ini adalah azab yang sungguh menyakitkan" [al-Dukhan: 10-11]. Ia akan memenuhi (ruangan) antara timur dan barat dan ia akan kekal selama empat puluh hari dan malam. Orang-orang beriman akan ditimpa dengannya seperti keadaan selsema. Manakala orang kafir, ia akan jadi seperti keadaan mabuk. Ia akan keluar daripada dua lubang hidungnya, dua telinganya dan duburnya".

STATUS

Palsu dengan selengkap ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 571, hadis nombor 2954. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع بهذا التمام) عن حذيفة – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «أول الآيات: الدجال، ونزول عيسى ابن مريم، ونار تخرج من ‌قعر ‌عدن – أبين – تسوق الناس إلى المحشر، تقيل معهم إذا قالوا، والدخان. قال حذيفة: يا رسول الله! وما الدخان؟ فتلا رسول الله ﷺ الآية: {يوم تأتي السماء بدخان مبين ⁕ يغشى الناس هذا عذاب أليم} [الدخان: 10-11]، يملأ ما بين المشرق والمغرب، يمكث أربعين يوما وليلة. أما المؤمن فيصيبه منه كهيئة الزكام وأما الكافر؛ فيكون بمنزلة السكران، يخرج من منخريه وأذنيه ودبره». [ابن جرير، «الضعيفة» (6550)].

(Palsu Dengan Selengkap Ini) Daripada Hudzaifah RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: "Tanda-tanda (kiamat) yang awal itu: Dajjal, turunnya Isa bin Maryam, api yang keluar dari dalam daerah Aden – Abyan -, ia akan membawa manusia ke tempat perhimpunan dan ia tidur tengah hari (qailulah) bersama mereka apabila mereka tidur tengah hari, serta asap". Hudzaifah bertanya: "Wahai Rasulullah! Apakah asap itu?". Lalu Rasulullah ﷺ membacakan ayat: "Semasa langit membawa asap kemarau yang jelas nyata. Yang akan menimpa seluruh keadaan manusia, sehingga mereka akan berkata: "Ini adalah azab yang sungguh menyakitkan" [al-Dukhan: 10-11]. Ia akan memenuhi (ruangan) antara timur dan barat dan ia akan kekal selama empat puluh hari dan malam. Orang-orang beriman akan ditimpa dengannya seperti keadaan selsema. Manakala orang kafir, ia akan jadi seperti keadaan mabuk. Ia akan keluar daripada dua lubang hidungnya, dua telinganya dan duburnya". [Riwayat Ibn Jarir al-Tabari dalam Tafsirnya. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6550].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs