Tanda-tanda kecil kiamat

TEKS BAHASA ARAB

يوشك أن تخرج نار من (حبس سيل)، تسير سير بطيئة الإبل؛ تسير بالنهار، وتكمن بالليل، يقال: غدت النار أيها الناس! فاغدوا. قالت النار أيها الناس! فقيلوا، راحت النار أيها الناس! فروحوا، من أدركته؛ أكلته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hampir tiba waktu api akan keluar daripada Hibs Sayal/Sayl, ia bergerak seperti lambatnya unta bergerak; Ia bergerak pada waktu siang dan berhenti pada waktu malam, dikatakan: Wahai manusia! Ada api! Larilah. Api berkata: Wahai manusia! Qailullah (berehat waktu tengah hari), api telah padam, wahai manusia! Maka larilah, sesiapa yang ia dapat, ia pasti memakannya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1391, hadis nombor 7064. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف ومرسل)
عن بشر قال: قال صلى الله عليه وسلم: يوشك أن تخرج نار من (حبس سيل)، تسير سير بطيئة الإبل؛ تسير بالنهار، وتكمن بالليل، يقال: غدت النار أيها الناس! فاغدوا. قالت النار أيها الناس! فقيلوا، راحت النار أيها الناس! فروحوا، من أدركته؛ أكلته.
[حم، ع، حب، ابن أبي عاصم في ((الآحاد))، أبو نعيم في ((المعرفة))، ك، ((الضعيفة)) (6914)]

(Lemah dan Mursal)
Daripada Bishr, katanya: Baginda SAW bersabda: Hampir tiba waktu api akan keluar daripada Hibs Sayal/Sayl, ia bergerak seperti lambatnya unta bergerak; Ia bergerak pada waktu siang dan berhenti pada waktu malam, dikatakan: Wahai manusia! Ada api! Larilah. Api berkata: Wahai manusia! Qailullah (berehat waktu tengah hari), api telah padam, wahai manusia! Maka larilah, sesiapa yang ia dapat, ia pasti memakannya.
[Riwayat Ahmad dalam al-Musnad, Abu Ya’la dalam al-Musnad, Ibn Hibban, Ibn Abi ‘Asim dalam al-Ahad, Abu Nu’aim dalam al-Ma’rifah dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6914]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs