Syair Umayyah bin Abu al-Salt beriman, namun hatinya kufur

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

آمن شعر أمية بن أبي الصلت، وكفر قلبه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Syair Umayyah bin Abu al-Salt beriman, namun hatinya kufur.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 455, hadis nombor 2437. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس – رضي الله عنهما -: «آمن شعر أمية بن أبي الصلت، وكفر قلبه». [أبو بكر بن الأنباري في «المصاحف»، خط، ابن عساكر، الفاكهي، «الضعيفة» (1546)].

(Lemah) Daripada Ibn ‘Abbas RA: “Syair Umayyah bin Abu al-Salt beriman, namun hatinya kufur.” [Riwayat Abu Bakr bin al-Anbari dalam al-Masahif, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikhnya, Ibn ‘Asakir dan al-Fakihi. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1546].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs