Sugi adalah sebahagian daripada wuduk

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

الوضوء شطر الإيمان، والسواك شطر الوضوء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wuduk adalah sebahagian daripada iman, sugi pula adalah sebahagian daripada wuduk.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1210, hadis nombor 6162. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن حسان بن عطية رضي الله عنه مرفوعا: الوضوء شطر الإيمان، والسواك شطر الوضوء.
[ش، ((الضعيفة)) (4762)]

(Lemah)
Daripada Hassan bin ‘Atiyyah RA secara marfu’: Wuduk adalah sebahagian daripada iman, sugi pula adalah sebahagian daripada wuduk.
[Riwayat Ibn Abi Shaibah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4762]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.