Sudah hampir masanya ilmu untuk diangkat

TEKS BAHASA ARAB

يوشك العلم أن يرفع (يرددها ثلاثا) .قال زياد بن لبيد: بأبي أنت وأمي كيف يرفع العلم منا وهذا كتاب الله بين أظهرنا قد قرأناه، ويقرؤه أبناؤنا. ويقرئونه أبناءهم؟! فقال: ثكلتك أمك يا زياد بن لبيد! إن كنت لأعدك من فقهاء أهل المدينة، أوليس هؤلاء اليهود والنصارى عندهم التوراة والإنجيل، فماذا أغنى عنهم؟ إن الله ليس يذهب بالعلم يرفع، ولكن يذهب بحملته. قال: ما قبض الله عالما من هذه الأمة، إلا كان ثغرة في الإسلام لا تسد بمثله إلى يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sudah hampir masanya ilmu untuk diangkat (sebanyak tiga kali). Lalu Ziyad bin Labid berkata: "Ayahku dan ibuku menjadi tebusanmu, bagaimana ilmu itu diangkat daripada kami sedangkan kitab Allah ini masih lagi di antara kami dan kami membacanya dan anak-anak kami membacanya serta ia juga dibaca oleh anak-anak mereka?" Lalu baginda berkata: "Ibumu telah kehilanganmu wahai Ziyad bin Labib! Kalaulah aku menyediakan kamu sebagai fuqaha daripada penduduk Madinah, tidakkah orang Yahudi dan Nasrani mempunyai Taurat dan Injil, lalu ia tidak dapat menolong mereka! Sesungguhnya Allah tidak menghilangkan ilmu dengan diangkatnya tetapi ia hilang kerana pembawanya. Lalu dia berkata: "Allah tidak menarik orang-orang yang alim daripada umat ini kecuali dengan meninggalkan kekosongan dalam Islam yang tidak akan dipenuhi dengan sesuatu yang serupa hingga ke hari kiamat".

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1569, hadis nombor 7947. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أبي شجرة-رضي الله عنه-، مرفوعا:((يوشك العلم أن يرفع (يرددها ثلاثا) .قال زياد بن لبيد: بأبي أنت وأمي كيف يرفع العلم منا وهذا كتاب الله بين أظهرنا قد قرأناه، ويقرؤه أبناؤنا. ويقرئونه أبناءهم؟! فقال: ثكلتك أمك يا زياد بن لبيد! إن كنت لأعدك من فقهاء أهل المدينة، أوليس هؤلاء اليهود والنصارى عندهم التوراة والإنجيل، فماذا أغنى عنهم؟ إن الله ليس يذهب بالعلم يرفع، ولكن يذهب بحملته. قال: ما قبض الله عالما من هذه الأمة، إلا كان ثغرة في الإسلام لا تسد بمثله إلى يوم القيامة)). [ابن عساكر، البزار، ((الضعيفة)) (6416)].

(Sangat lemah) Daripada Abu Shajarah RA, secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sudah hampir masanya ilmu untuk diangkat (sebanyak tiga kali). Lalu Ziyad bin Labid berkata: "Ayahku dan ibuku menjadi tebusanmu, bagaimana ilmu itu diangkat daripada kami sedangkan kitab Allah ini masih lagi di antara kami dan kami membacanya dan anak-anak kami membacanya serta ia juga dibaca oleh anak-anak mereka?" Lalu baginda berkata: "Ibumu telah kehilanganmu wahai Ziyad bin Labib! Kalaulah aku menyediakan kamu sebagai fuqaha daripada penduduk Madinah, tidakkah orang Yahudi dan Nasrani mempunyai Taurat dan Injil, lalu ia tidak dapat menolong mereka! Sesungguhnya Allah tidak menghilangkan ilmu dengan diangkatnya tetapi ia hilang kerana pembawanya. Lalu dia berkata: "Allah tidak menarik orang-orang yang alim daripada umat ini kecuali dengan meninggalkan kekosongan dalam Islam yang tidak akan dipenuhi dengan sesuatu yang serupa hingga ke hari kiamat". [Diriwayatkan oleh Ibn Asakir dan al-Bazzar. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.6416].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs