Setiap yang diproses menjadi arak itu arak

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

كل مخمر خمر وكل مسكر حرام ومن شرب مسكرا بخست صلاته أربعين صباحا فإن تاب تاب الله عليه فإن عاد الرابعة كان حقا على الله أن يسقيه من طينة الخبال. قيل وما طينة الخبال؟ قال: صديد أهل النار ومن سقاه صغيرا لا يعرف حلاله من حرامه كان حقا على الله أن يسقيه من طينة الخبال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Setiap yang diproses menjadi arak itu arak, setiap yang memabukkan itu haram, sesiapa yang minum sesuatu yang mabuk, solatnya tidak diterima selama 40 hari. Jika dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Jika dia mengulanginya buat kali keempat. Maka Allah berhak memberinya minum dari Tinah al-Khabal. Dikatakan: Apakah itu Tinah al-Khabal? Dia berkata: Nanah ahli neraka. Sesiapa yang memberi minum yang masih kecil yang tidak tahu halal dan haram, maka Allah berhak memberi minum kepadanya dari Tinah al-Khabal.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 689, hadis nombor 3542. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بجملة: (إسقاء الصغير)) عن ابن عباس – رضي الله عنهما- عن النبي صلى الله عليه وسلم: ((كل مخمر خمر وكل مسكر حرام ومن شرب مسكرا بخست صلاته أربعين صباحا فإن تاب تاب الله عليه فإن عاد الرابعة كان حقا على الله أن يسقيه من طينة الخبال. قيل وما طينة الخبال؟ قال: صديد أهل النار ومن سقاه صغيرا لا يعرف حلاله من حرامه كان حقا على الله أن يسقيه من طينة الخبال)). [د، هق، ابن عبد البر، ((الضعيفة)) (6328)]

(Munkar dengan penambahan: “Memberi minum kepada yang kecil”) Daripada Ibn Abbas RA daripada Nabi SAW: “Setiap yang diproses menjadi arak itu arak, setiap yang memabukkan itu haram, sesiapa yang minum sesuatu yang mabuk, solatnya tidak diterima selama 40 hari. Jika dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Jika dia mengulanginya buat kali keempat. Maka Allah berhak memberinya minum dari Tinah al-Khabal. Dikatakan: Apakah itu Tinah al-Khabal? Dia berkata: Nanah ahli neraka. Sesiapa yang memberi minum yang masih kecil yang tidak tahu halal dan haram, maka Allah berhak memberi minum kepadanya dari Tinah al-Khabal.” [Riwayat Abu Daud, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra dan Ibn Abd al-Barr dalam al-Tamhid. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6328]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.