Sesungguhnya setiap umat itu ada orang bijaksana

TEKS BAHASA ARAB

إن لكل أمة حكيما، وحكيم هذه الأمة أبو الدرداء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya setiap umat itu ada orang bijaksana, dan orang bijaksana untuk umat ini ialah Abū al-Darda’.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1827, hadis nombor 9211. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جداً) عن جبير بن نفير مرفوعاً: ((إنّ لِكلّ أمّة حكيماً، وحكيم هذه الأمّة أبو الدرداء)). [عبد بن حميد، حم، ((الضعيفة)) (3193)]

(Sangat Lemah) Daripada Jubair bin Nufair RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesungguhnya setiap umat itu ada orang bijaksana, dan orang bijaksana untuk umat ini ialah Abū al-Darda’. [Riwayat ‘Abd bin Humaid, dan Musnad Aḥmad bin Ḥanbal. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3193]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs