Sesungguhnya setiap sesuatu perkara itu ada pintu, dan sesungguhnya pintu ibadah itu adalah puasa

Please complete the required fields.




TEKS BAHASA ARAB

إن لكل شيء بابا، وإن باب العبادة الصيام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya setiap sesuatu perkara itu ada pintu, dan sesungguhnya pintu ibadah itu adalah puasa.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1137, hadis nombor 5737. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ضمرة بن حبيب، قال: قال رسول الله ﷺ: ((إن لكل شيء بابا، وإن باب العبادة الصيام)). [ابن المبارك، ((الضعيفة)) (2720)]

(Lemah)
Daripada Dhamrah bin Habib, Rasulullah SAW telah bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu perkara itu ada pintu, dan sesungguhnya pintu ibadah itu adalah puasa."
[Riwayat Ibn al-Mubarak dalam al-Zuhd. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 2720]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.