Sesungguhnya seorang lelaki itu meminta hajat, lalu Allah menjauhkan hajat itu daripadanya untuk perkara yang lebih baik baginya

TEKS BAHASA ARAB

إن الرجل ليطلب الحاجة، فيزويها الله عنه لما هو خير له، فيتهم الناس ظالما لهم: من شبعني؟!

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya seorang lelaki itu meminta hajat, lalu Allah menjauhkan hajat itu daripadanya untuk perkara yang lebih baik baginya. Lantas dia menuduh orang ramai secara zalim kepada mereka dan berkata: "Siapakah yang mengkhianati aku?!"

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 468, hadis nombor 2511. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: «إن الرجل ليطلب الحاجة، فيزويها الله عنه لما هو خير له، فيتهم الناس ظالما لهم: من شبعني؟!». [طب، «الضعيفة» (3147)].

(Palsu) Daripada Ibn Abbās RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Sesungguhnya seorang lelaki itu meminta hajat, lalu Allah menjauhkan hajat itu daripadanya untuk perkara yang lebih baik baginya. Lantas dia menuduh orang ramai secara zalim kepada mereka dan berkata: "Siapakah yang mengkhianati aku?!". [Riwayat al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3147].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs