Sesungguhnya permulaan umat ini ialah orang yang terbaik dalam kalangan mereka

TEKS BAHASA ARAB

إن أول هذه الأمة خيارهم، وآخرهم شرارهم؛ مختلفين متفرقين، فمن كان يؤمن بالله واليوم الآخر، فليأته منيته وهو يأتي إلى الناس ما يحب أن يؤتى إليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya permulaan umat ini ialah orang yang terbaik dalam kalangan mereka, dan orang yang paling akhir dalam kalangan mereka ialah orang yang paling buruk dalam kalangan mereka. Mereka saling berbeza dan berpecah-belah, lalu sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka akan datang kepadanya kematian dan ia datang kepada manusia apa yang dia suka untuk didatangkan kepadanya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 673, hadis nombor 3467. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن مسعود -رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((إن أول هذه الأمة خيارهم، وآخرهم شرارهم؛ مختلفين متفرقين، فمن كان يؤمن بالله واليوم الآخر، فليأته منيته وهو يأتي إلى الناس ما يحب أن يؤتى إليه)). [طب، ((الضعيفة)) (3168، 5377)]

(Lemah) Daripada Ibn Mas‘ūd RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya permulaan umat ini ialah orang yang terbaik dalam kalangan mereka, dan orang yang paling akhir dalam kalangan mereka ialah orang yang paling buruk dalam kalangan mereka. Mereka saling berbeza dan berpecah-belah, lalu sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka akan datang kepadanya kematian dan ia datang kepada manusia apa yang dia suka untuk didatangkan kepadanya. [Riwayat al-Tabarānī dalam al-Mu’jam al-Kabīr. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 3168, 5377]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs