Sesungguhnya orang yahudi memerdekakan ghulam namun tidak bagi pelarian

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن اليهود تعق عن الغلام ولا تعق عند الجارية، فعقوا عن الغلام شاتين، وعن الجارية شاة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya orang yahudi memerdekakan ghulam namun tidak bagi pelarian. Maka merdekakanlah seorang ghulam dengan ekor kambing, dan untuk jariah sebanyak seekor.

STATUS

Gharib

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 953, hadis nombor 4920. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

غريب)
عن أبي هريرة – رضي الله عنه – قال: قال رسول الله ﷺ: إن اليهود تعق عن الغلام ولا تعق عند الجارية، فعقوا عن الغلام شاتين، وعن الجارية شاة.
[البزار، هق، ((الضعيفة))(5504)].

(Gharib)
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA telah berkata: Sabda Rasulullah SAW: Sesungguhnya orang yahudi memerdekakan ghulam namun tidak bagi pelarian. Maka merdekakanlah seorang ghulam dengan ekor kambing, dan untuk jariah sebanyak seekor.
[Riwayat al-Bazzar dan Ibn Majah dalam al-Sunan. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5504].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.