Sesungguhnya Mesir akan dibuka selepas aku

TEKS BAHASA ARAB

إنه ستفتح مصر بعدي فانتجعوا خيرها ولا تتخذوها دارا؛ فإنه يساق إليها أقل الناس أعمارا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Mesir akan dibuka selepas aku. Pergilah ambil kebaikannya dan jangan jadikan ia sebagai rumah. Ini kerana yang ditarik ke sana ialah orang yang paling pendek umurnya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1905 hadis nombor 9571. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن رباح بن قصير – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم -: إنه ستفتح مصر بعدي، فانتجعوا خيرها، ولا تتخذوها دارا، فإنه يساق إليها أقل الناس أعمارا.
[ابن منده، ((الضعيفة)) (5879)]

(Sangat lemah)
Daripada Rabah Bin Qasir RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Mesir akan dibuka selepas aku. Pergilah ambil kebaikannya dan jangan jadikan ia sebagai rumah. Ini kerana yang ditarik ke sana ialah orang yang paling pendek umurnya.
[Riwayat Ibn Mandah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5879]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs