Sesungguhnya Jibril AS berbicara dengan Abu Bakar dan aku berada di antara keduanya seperti orang kulit gelap

TEKS BAHASA ARAB

قال عمر: كان عليه السلام يتكلم مع أبي بكر وكنت بينهما كالزنجي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Umar berkata: Sesungguhnya Jibril AS berbicara dengan Abu Bakar dan aku berada di antara keduanya seperti orang kulit gelap.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 93. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

«قَالَ عُمَرُ كَانَ عَلَيْهِ السَّلامُ يَتَكَلَّمُ مَعَ أَبِي بَكْرٍ وَكُنْتُ بَينهمَا كالزنجي» قَالَ ابْن تَيْمِية مَوْضُوع وَهُوَ كَمَا قَالَ.

“Umar berkata: Sesungguhnya Jibril AS berbicara dengan Abu Bakar dan aku berada di antara keduanya seperti orang kulit gelap.” Ibn Taimiyah berkata: Ia adalah hadith palsu dan ia seperti yang dia katakan.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs