Sesungguhnya Iblis menghantar tenteranya pada setiap pagi dan petang

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن إبليس يبعث جنوده كل صباح ومساء؛ فيقول: من أضل رجلا أكرمته، ومن فعل كذا؛ فله كذا؛ فيأتي أحدهم فيقول: لم أزل به حتى طلق امرأته، قال: يتزوج أخرى، فيقول: لم أزل به حتى زنى، فيجيزه ويكرمه، ويقول: لمثل هذا فاعملوا، ويأتي آخر فيقول: لم أزل بفلان حتى قتل، فيصيح صيحة يجتمع إليه الجن فيقولون له: ياسيدنا ما الذي فرحك؟! فيقول: أخبرني فلان أنه لم يزل برجل من بني آدم يفتنه ويصده حتى قتل رجلا فدخل النار؛ فيجيزه ويكرمه كرامة لم يكرم بها أحدا من جنوده ثم يدعو بالتاج؛ فيضعه على رأسه، ويستعمله عليهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Iblis menghantar tenteranya pada setiap pagi dan petang dan berkata: Sesiapa yang menyesatkan seorang lelaki, maka aku akan memuliakannya, sesiapa yang melakukan sekian, maka ia akan mendapat sekian. Lalu datang salah seorang dari mereka dan berkata: Aku akan tetap bersamanya sehingga dia menceraikan isterinya. Dia berkata: Dia berkahwin lain. Lalu dia berkata: Aku akan tetap bersamanya sehingga dia berzina, lalu dia memuliakannya dan berkata: Seperti inilah harus kamu lakukan. Lalu datang yang lain dan berkata: Aku tetap bersama dengan si fulan sehinggalah dia membunuh. Lalu dia berteriak dengan teriakan yang mengumpulkan para jin dan berkata kepadanya: Wahai tuan kami apakah yang membuatkan engkau gembira. Lalu dia berkata: Fulan menceritakan kepada aku bahawa dia tetap dengan seorang lelaki dari anak Adam menghasutnya sehingga dia membunuh seorang lelaki dan masuk ke neraka. Lalu dia memberi hadiah kepadanya dan memuliakannya dengan penghormatan yang tidak pernah diberikan kepada tenteranya. Kemudian dia menyuruh dia mengambil mahkota lalu diletakkan di atas kepalanya, dan dia menjadikannya ketua ke atas mereka.

STATUS

Sangat Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 812, hadis nombor 4188. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جدا بهذا التمام) عن أبي موسى الأشعري –رضي الله عنه- يرفعه إلى النبي -صلى الله عليه وسلم- قال: ((إن إبليس يبعث جنوده كل صباح ومساء؛ فيقول: من أضل رجلا أكرمته، ومن فعل كذا؛ فله كذا؛ فيأتي أحدهم فيقول: لم أزل به حتى طلق امرأته، قال: يتزوج أخرى، فيقول: لم أزل به حتى زنى، فيجيزه ويكرمه، ويقول: لمثل هذا فاعملوا، ويأتي آخر فيقول: لم أزل بفلان حتى قتل، فيصيح صيحة يجتمع إليه الجن فيقولون له: ياسيدنا ما الذي فرحك؟! فيقول: أخبرني فلان أنه لم يزل برجل من بني آدم يفتنه ويصده حتى قتل رجلا فدخل النار؛ فيجيزه ويكرمه كرامة لم يكرم بها أحدا من جنوده ثم يدعو بالتاج؛ فيضعه على رأسه، ويستعمله عليهم)).
[حل، ((الضعيفة)) (6102)].

(Sangat Munkar Dengan Lafaz Yang Penuh) Daripada Abu Musa al-Asy’ari RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya Iblis menghantar tenteranya pada setiap pagi dan petang dan berkata: Sesiapa yang menyesatkan seorang lelaki, maka aku akan memuliakannya, sesiapa yang melakukan sekian, maka ia akan mendapat sekian. Lalu datang salah seorang dari mereka dan berkata: Aku akan tetap bersamanya sehingga dia menceraikan isterinya. Dia berkata: Dia berkahwin lain. Lalu dia berkata: Aku akan tetap bersamanya sehingga dia berzina, lalu dia memuliakannya dan berkata: Seperti inilah harus kamu lakukan. Lalu datang yang lain dan berkata: Aku tetap bersama dengan si fulan sehinggalah dia membunuh. Lalu dia berteriak dengan teriakan yang mengumpulkan para jin dan berkata kepadanya: Wahai tuan kami apakah yang membuatkan engkau gembira. Lalu dia berkata: Fulan menceritakan kepada aku bahawa dia tetap dengan seorang lelaki dari anak Adam menghasutnya sehingga dia membunuh seorang lelaki dan masuk ke neraka. Lalu dia memberi hadiah kepadanya dan memuliakannya dengan penghormatan yang tidak pernah diberikan kepada tenteranya. Kemudian dia menyuruh dia mengambil mahkota lalu diletakkan di atas kepalanya, dan dia menjadikannya ketua ke atas mereka.
[Riwayat Abu Nuaim dalam al-Hilyah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6102]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.