Sesungguhnya haid kamu tidak berada pada kedua tanganmu

TEKS BAHASA ARAB

يا عائشة! أرخي علي مرطك. قالت: إني خائض. قال: علة وبخلا! إن حيضتك ليست في يديك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai ‘Aishah! Berikan kepadaku pakaianmu. ‘Aishah berkata: Sesungguhnya aku sedang haid, baginda bersabda: Apalah! Sesungguhnya haid kamu tidak berada pada kedua tanganmu.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1219, hadis nombor 6208. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن عائشة رضي الله عنها، قالت: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يصلي فوجد القر، فقال: يا عائشة! أرخي علي مرطك. قالت: إني خائض. قال: علة وبخلا! إن حيضتك ليست في يديك.
[ع، ((الضعيفة)) (5817)].

(Munkar)
Daripada ‘Aishah RA, katanya: Rasulullah SAW sedang solat, lalu Baginda mendapati ada kotoran, lalu baginda bersabda: Wahai ‘Aishah! Berikan kepadaku pakaianmu, ‘Aishah berkata: Sesungguhnya aku sedang haid. Baginda bersabda: Apalah! Sesungguhnya haid kamu tidak berada pada kedua tanganmu.
[Riwayat Abu Ya'la. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5817]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs