Sesungguhnya baginda melihat ada seseorang sedang mengekori seekor burung merpati

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

أنه رأى رجلا يتبع حمامة فقال: "شيطان يتبع شيطانة".

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya baginda melihat ada seseorang sedang mengekori seekor burung merpati. Lalu, baginda bersabda, “Syaitan jantan sedang mengekori syaitan betina.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Ibn Qayyim al-Jawziyah (m. 751H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf, di halaman 107, hadis nombor 202. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

فمنها أحاديث الحمام -بالتخفيف- لا يصح منها شيء…وأرفع شيء جاء فيها أنه رأى رجلا يتبع حمامة فقال: "شيطان يتبع شيطانة".

Antara ciri lain hadis palsu ialah hadis-hadis tentang burung merpati. Tidak ada satu pun yang sahih…dan hadis yang marfu’ kepada Nabi yang terbaik tentang burung merpati ialah:
أَنَّهُ رَأَى رَجُلًا يَتْبَعُ حَمَامَةً فَقَالَ: "شَيْطَانٌ يَتْبَعُ شَيْطَانَةً
Sesungguhnya baginda melihat ada seseorang sedang mengekori seekor burung merpati. Lalu, baginda bersabda, "Syaitan jantan sedang mengekori syaitan betina."

RUJUKAN

Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. (1970). Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘īf (‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah, Ed.). Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah.

Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Edited by Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang hamba Allah dan kemudian ditambahbaik melalui tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.