Sesungguhnya Allah telah menciptakan Adam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الله خلق آدم، فلما ذاق الشجرة؛ سقط عنه لباسه، فأول ما بدا منه عورته، فلما نظر إلى عورته؛ جعل يشتد في الجنة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah telah menciptakan Adam. Ketika baginda memakan buah dari pokok, terlucutlah pakaiannya. Perkara pertama yang terlihat adalah auratnya. Ketika mana baginda melihat auratnya, ia menjadikan keadaannya lebih teruk di syurga.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 687, hadis nombor 3531. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي بن كعب -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (( إن الله خلق آدم، فلما ذاق الشجرة؛ سقط عنه لباسه، فأول ما بدا منه عورته، فلما نظر إلى عورته؛ جعل يشتد في الجنة)). [ابن أبي حاتم، ((الضعيفة)) (6033)]

(Lemah) Daripada Ubay bin Ka’ab RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah telah menciptakan Adam. Ketika baginda memakan buah dari pokok, terlucutlah pakaiannya. Perkara pertama yang terlihat adalah auratnya. Ketika mana baginda melihat auratnya, ia menjadikan keadaannya lebih teruk di syurga.” [Riwayat Ibn Abi Hatim dalam tafsirnya. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6033]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.