Sesungguhnya Allah Taala menambahkan umur

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الله تعالى يزيد في عمر الرجل ببره والديه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah Taala menambahkan umur seorang lelaki itu disebabkan dia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 168, hadis nombor 838. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن جابر -رضي الله عنه، قال: قال صلى الله عليه وسلم: إن الله تعالى يزيد في عمر الرجل ببره والديه.
[عد، ((الضعيفة)) (7099)]

(Palsu)
Daripada Jabir RA, beliau berkata: Nabi SAW bersabda: Sesungguhnya Allah Taala menambahkan umur seorang lelaki itu disebabkan dia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya.
[Riwayat Ibn 'Adi dalam al-Kamil Fi al-Dhu’afa’. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 7099]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.