Sesungguhnya Allah suka melihat hamba-Nya berpenat lelah dalam mendapatkan yang halal

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الله يحب أن يرى عبده تعبا في ‌طلب ‌الحلال.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah suka melihat hamba-Nya berpenat lelah dalam mendapatkan yang halal.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 590, hadis nombor 3027. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن علي –رضي الله عنه – مرفوعا: ((إن الله يحب أن يرى عبده تعبا في ‌طلب ‌الحلال)). [فر، ((الضعيفة)) (10)].

(Palsu) Daripada Ali RA secara marfu’ (dinisbahkan kepada Nabi SAW): Sesungguhnya Allah suka melihat hamba-Nya berpenat lelah dalam mendapatkan yang halal. [Riwayat al-Dailami dalam kitab Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 10].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.