Sesungguhnya Allah mencintai wanita yang bersikap lemah lembut pada suaminya, isteri-isteri daripada selain dirinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الله يحب المرأة الملقة البزعة مع زوجها، الحصان عن غيره.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah mencintai wanita yang bersikap lemah lembut pada suaminya, isteri-isteri daripada selain dirinya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 934, hadis nombor 4806. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن علي بن أبي طالب – رضي الله عنه – مرفوعا: ((إن الله يحب المرأة الملقة البزعة مع زوجها، الحصان عن غيره)).
[فر، ((الضعيفة)) (3126)].

(Lemah)
Daripada Ali bin Abu Talib RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesungguhnya Allah mencintai wanita yang bersikap lemah lembut pada suaminya, isteri-isteri daripada selain dirinya.
[Riwayat al-Dailami dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3126]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.