Sesungguhnya Allah membenci seseorang yang sudah berusia tujuh puluh tahun namun berpenampilan seperti lelaki dua puluhan pada cara berjalan dan paras rupanya

TEKS BAHASA ARAB

إن الله يبغض ابن السبعين في هيئة ابن عشرين؛ في مشيته ومنظره.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah membenci seseorang yang sudah berusia tujuh puluh tahun namun berpenampilan seperti lelaki dua puluhan pada cara berjalan dan paras rupanya

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1644, hadis nombor 8314. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن أنس -رضي الله عنه-، قال : قال صلى الله عليه وسلم: ((إن الله يبغض ابن السبعين في هيئة ابن عشرين؛ في مشيته ومنظره)). [طس، ((الضعيفة)) (7091)].

(Palsu)
Daripada Anas RA, beliau berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: ((Sesungguhnya Allah membenci seseorang yang sudah berusia tujuh puluh tahun namun berpenampilan seperti lelaki dua puluhan pada cara berjalan dan paras rupanya)).
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 7091].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs