Sesungguhnya aku tahu apa yang kamu hadapi

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إني قد علمت ما لقيت في الله ورسوله، وما ذهب من مالك، وقد طيبت لك الهدية، فما أهدي إليك من شيء فهو لك.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya aku tahu apa yang kamu hadapi kerana Allah dan Rasul-Nya dan harta kamu yang telah habis. Sesungguhnya hadiah dibenarkan untuk kamu. Apa sahaja yang diberikan kepada kamu maka ia adalah milik kamu.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1906 hadis nombor 9575. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن معاذ بن جبل – رضي الله عنه -، قال: لما بعثني رسول الله – صلى الله عليه وسلم – إلى اليمن قال: إني قد علمت ما لقيت في الله ورسوله وما ذهب من مالك، وقد طيبت لك الهدية فما أهدي إليك من شيء؛ فهو لك.
[الطبري في ((تهذيب الآثار))، ((الضعيفة)) (5522)]

(Palsu)
Daripada Muaz Bin Jabal RA, beliau berkata: Ketika Nabi SAW mengutuskan aku ke Yaman, Baginda bersabda: Sesungguhnya aku tahu apa yang kamu hadapi kerana Allah dan Rasul-Nya dan harta kamu yang telah habis. Sesungguhnya hadiah dibenarkan untuk kamu. Apa sahaja yang diberikan kepada kamu maka ia adalah milik kamu.
[Riwayat al-Tabari dalam Tahzib al-Atsar. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no.5522]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.