Sesungguhnya aku di sisi Allah (dalam riwayat lain: hamba Allah)

TEKS BAHASA ARAB

إني عند الله (وفي رواية: عبد الله) في أم الكتاب لخاتم النبيين، وإنّ آدم لمنجدل في طينته، وسأنبئكم بتأويل ذلك، دعوة أبي إبراهيم، وبشارة عيسى قومه، ورؤيا أمي التي رأت أنه خرج منها نور أضاءت له قصور الشام، وكذلك ترى أمهات النبيين -صلوات الله عليهم- .

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya aku di sisi Allah (dalam riwayat lain: hamba Allah) seperti di dalam ummul kitab ialah penamat utusan para nabi ketika sesungguhnya Adam masih digulung-gulung pada tanahnya, dan aku akan beritahu takwilannya, doa ayahku Ibrahim dan khabar ‘Isa kepada kaumnya serta mimpi emakku yang mana dia lihat keluar darinya cahaya yang menerangi istana-istana bumi Syam, dan begitu juga dilihat oleh emak para nabi – selawat ke atas mereka-.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1810, hadis nombor 9125. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن العرباض بن سارية -رضي الله عنه- مرفوعا: إني عند الله (وفي رواية: عبد الله) في أم الكتاب لخاتم النبيين، وإنّ آدم لمنجدل في طينته، وسأنبئكم بتأويل ذلك، دعوة أبي إبراهيم، وبشارة عيسى قومه، ورؤيا أمي التي رأت أنه خرج منها نور أضاءت له قصور الشام، وكذلك ترى أمّهات النّبيين -صلوات الله عليهم- [حم، البزار، ابن جرير، حل، ث، ابن عساكر، ((الضعيفة))(2057)]

(Lemah) Daripada al-Irbad bin Sariyah RA berkata, Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya aku di sisi Allah (dalam riwayat lain: hamba Allah) seperti di dalam ummul kitab ialah penamat utusan para nabi ketika sesungguhnya Adam masih digulung-gulung pada tanahnya, dan aku akan beritahu takwilannya, doa ayahku Ibrahim dan khabar ‘Isa kepada kaumnya serta mimpi emakku yang mana dia lihat keluar darinya cahaya yang menerangi istana-istana bumi Syam, dan begitu juga dilihat oleh emak para nabi – selawat ke atas mereka-.” [Riwayat Ahmad, al-Bazzar, Ibn Jarir, Abu Nu’aim dalam Hilyah al-Auliya’, al-Hakim dan Ibn ‘Asakir. Lihat Silsilah al-Dhaifah no.2057]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs