Sesungguhnya ahli ‘Illiyyin dimuliakan oleh ahli syurga

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الرجل من أهل عليين ليشرف على أهل الجنة؛ فتضيء أهل الجنة لوجهه كأنها كوكب دري. وإن أبا بكر وعمر لمنهم، وأنعما.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya lelaki daripada ahli ‘Illiyyin menjenguk ahli syurga, akan bercahayalah muka ahli syurga seperti bintang yang bersinar kerana wajahnya. Sesungguhnya Umar dan Abu Bakar juga sebahagian daripada mereka, dan kedua-duanya diberi nikmat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1826, hadis nombor 9204. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي سعيد الخدري -رضي الله عنه- أن النبي – صلى الله عليه وسلم – قال: ((إن الرجل من أهل عِلِّييْن لِيُشْرَف على أهل الجنة؛ فتضيء أهل الجنة لوجهه كأنها كوكب دري. وإن أبا بكر وعمر لمنهم، وأنعما)). [ د، ع،((الضعيفة)) (3007)]

(Lemah) Daripada Abu Sa’id al-Khudri RA: Bahawa Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya lelaki daripada ahli ‘Illiyyin menjenguk ahli syurga, akan bercahayalah muka ahli syurga seperti bintang yang bersinar kerana wajahnya. Sesungguhnya Umar dan Abu Bakar juga sebahagian daripada mereka, dan kedua-duanya diberi nikmat." [Riwayat Sunan Abī Dāwud, dan Musnad Abī Ya‘lā. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no.3007]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.