Sesungguh seorang lelaki jika dia memerintah sesuatu wilayah, maka Allah akan menjauhkan diri darinya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

إن الرجل إذا ولي ولاية تباعد الله -عز وجل- منه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguh seorang lelaki jika dia memerintah sesuatu wilayah, maka Allah akan menjauhkan diri darinya.

STATUS

Tiada asal

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 767, hadis nombor 3917. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(لا أصل له) عن أبي ذر – رضي الله عنه – مرفوعاً: «إن الرجل إذا ولي ولاية تباعد الله -عز وجل – منه». «الضعيفة» (701)].

(Tiada asalnya) Daripada Abu Zar RA secara marfu’: “Sesungguh seorang lelaki jika dia memerintah sesuatu wilayah, maka Allah akan menjauhkan diri darinya.” [Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 701]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.