Sesuatu yang tidak mampu kami miliki melainkan dengan pertolongan-Mu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

اللهم إنك سألتنا من أنفسنا ما لا نملكه إلا بك، اللهم فأعطنا منها ما يرضيك عنا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ya Allah! Sesungguhnya Engkau telah meminta kepada kami daripada diri kami sesuatu yang tidak mampu kami miliki melainkan dengan pertolongan-Mu. Ya Allah! Berikanlah kepada kami daripadanya apa yang Engkau redai terhadap diri kami.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1425, hadis nombor 7235. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن أبي هريرة رضي الله عنه مرفوعا: اللهم إنك سألتنا من أنفسنا ما لا نملكه إلا بك، اللهم فأعطنا منها ما يرضيك عنا.
[تمام، ((الضعيفة)) (1724)]

(Sangat lemah)
Daripada Abi Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Ya Allah! Sesungguhnya Engkau telah meminta kepada kami daripada diri kami sesuatu yang tidak mampu kami miliki melainkan dengan pertolongan-Mu. Ya Allah! Berikanlah kepada kami daripadanya apa yang Engkau redai terhadap diri kami.
[Riwayat Tammam. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 1724]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.