Sesiapa yang solat setelah Maghrib di malam pertama bulan Rejab

TEKS BAHASA ARAB

 مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ أَوَّلَ لَيْلَةٍ مِنْ رَجَبٍ عِشْرِينَ رَكْعَةً جَازَ عَلَى الصِّراطِ بِلا حِسَابٍ

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang solat setelah Maghrib di malam pertama bulan Rejab sebanyak 20 rakaat, maka dia akan melalui sirat tanpa hisab.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Seperti yang dinukilkan dalam terjemahan Kitab Al-Manar Al-Munif, kata pentakhrijnya حفظه الله:

Semua hadis yang mengisahkan tentang puasa di bulan Rejab dan solat pada sebahagian malamnya adalah dusta.
Seperti hadis,
مَنْ صَلَّى بَعْدَ الْمَغْرِبِ أَوَّلَ لَيْلَةٍ مِنْ رَجَبٍ عِشْرِينَ رَكْعَةً جَازَ عَلَى الصِّراطِ بِلا حِسَابٍ
“Sesiapa yang solat setelah Maghrib di malam pertama bulan Rejab sebanyak 20 rakaat, maka dia akan melalui sirat tanpa hisab.”
——————————————-
Kata Pentakhrij Buku Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu, Cetakan Kemilau Publika:

Direkodkan oleh al-Jurqani. Rujuk: Al-Maudhu’at karangan Ibnu Jauzi (2/434), Tabyinul ‘Ajab (ms 17), al-Lali’ al-Masnu’ah (2/55), Tanzih asy-Syariah (2/89), al-Asrar al-Marfu’ah (ms 319) di dalamnya disebut maudhu’ (palsu) dan kebanyakan perawinya majhul sepertimana yang disebut dalam al-Fawaid al-Majmu’ah (ms 47).

RUJUKAN

  1. Ibn Qayyim Al-Jawziyyah. Al-Manār Al-Munīf Fī Al-Ṣaḥīḥ Wal-Ḍa‘Īf. Ditahqiq oleh ‘Abd Al-Fattāḥ Abu Ghuddah. Ḥalab: Maktabah Al-Maṭbū‘ah Al-Islāmiyyah, 1970.
  2. Ibnu Qayyim Al-Jauziyah. Kenali Hadis Sahih Dhoif Palsu. Disunting oleh Solehah Abu Bakar. Selangor: Kemilau Publika, 2015.
 MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan seorang penaja yang menaja Projek Al-Manar Al-Munif yang dijalankan oleh Semakhadis.com. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan buat penaja tersebut dan warga tim semakhadis.com. Aamiin! Mohon maklumkan kepada admin@semakhadis.com sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

beacon