Sesiapa yang solat pada hari Khamis dua rakaat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث: "مَنْ صَلَّى يَوْمَ الْخَمِيسِ رَكْعَتَيْنِ بِآيَةِ الْكُرْسِيِّ مِائَةً فِي الأُولَى وَالإِخْلاصِ مِائَةً فِي الثَّانِيَةِ


TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith : Sesiapa yang solat pada hari Khamis dua rakaat dengan membaca ayat Kursi seratus kali pada rakaat pertama, Surah al-Ikhlas seratus kali pada rakaat kedua…


STATUS

Palsu


KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 46, hadis nombor 100. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:


موضوع

Hadith ini palsu.


RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.


MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 


Mohon laporkan kepada [email protected] sekiranya terdapat sebarang kesilapan.


beacon