Sesiapa yang solat di malam nifsu

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

حديث: من صلى ليلة النصف من شعبان ثلاث عشر ركعة يقرأ في كل ركعة ثلاثين مرة {قل هو الله أحد} شفع في عشرة قد استوجبوا النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Sesiapa yang solat di malam nifsu Syaaban 13 rakaat dan membaca pada tiap rakaatnya 30 kali (Qul Huwallahu Ahad), dia dapat memberikan syafaat kepada 10 orang yang telah ditetapkan masuk neraka.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji (m.1305H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan tiada asalnya beliau berjudul Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’, di halaman 187, hadis nombor 584. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

موضوع.

Palsu.

RUJUKAN

Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji. (1415H). Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’ (Fawwaz Ahmad Zamrali, Ed.). Dar al-Basha’ir.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam?

Daftar segera di KUIPs.