Sesiapa yang setia dengan sesuatu kaum

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من سود مع قوم؛ فهو منهم . ومن روع مسلما لرضا سلطان؛ جيء به معه يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang setia dengan sesuatu kaum, maka dia termasuk golongan mereka. Sesiapa yang menakutkan seorang Muslim untuk mendapatkan keredaan daripada pemimpin, maka dia akan datang bersama pemimpin itu pada hari kiamat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2034 hadis nombor 10232. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أنس – رضي الله عنه – مرفوعا: من سود مع قوم، فهو منهم. ومن روع مسلما لرضا سلطان، جيء به معه يوم القيامة.
[المدخلي في ((القواعد))، خط، ((الضعيفة)) (4608)]

(Lemah)
Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang setia dengan sesuatu kaum, maka dia termasuk golongan mereka. Sesiapa yang menakutkan seorang Muslim untuk mendapatkan keredaan daripada pemimpin, maka dia akan datang bersama pemimpin itu pada hari kiamat. [Riwayat Al-Madkhali dalam Al-Qawaid dan al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 4608]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.