Sesiapa yang memperbanyakkan solatnya pada waktu malam

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من كثرت صلاته بالليل؛ حسن وجهه بالنهار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang memperbanyakkan solatnya pada waktu malam, maka akan indah wajahnya pada waktu siang.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2034 hadis nombor 10238. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن جابر – رضي الله عنه – مرفوعا: من كثرت صلاته بالليل، حسن وجهه بالنهار.
[ه، خط، ابن نصر في ((قيام الليل))، ابن أبي حاتم في ((العلل))، ((الضعيفة)) (4644)]

(Palsu)
Daripada Jabir RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang memperbanyakkan solatnya pada waktu malam, maka akan indah wajahnya pada waktu siang.
[Riwayat Ibn Majah, al-Khatib al-Baghdadi, Ibn Nasr dalam Qiamullail, Ibn Abu Hatim dalam al-‘Ilal. Lihat al-Silsilah al-Da’ifah, no. 4644]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.