Sesiapa yang menuntut penghakiman maka dirinya adalah sebagai wakil

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من سأل القضاء وكل إلى نفسه، ‌ومن ‌أجبر عليه ينزل الله عليه ملكا فيسدده.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menuntut penghakiman maka dirinya adalah sebagai wakil, sesiapa yang dipaksa ke atasnya maka Allah akan menurunkan malaikat untuk melindunginya.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 774, hadis nombor 3960. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أنس بن مالك – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من سأل القضاء وكل إلى نفسه، ‌ومن ‌أجبر عليه ينزل الله عليه ملكا فيسدده)). [د، ت، ك، هق، حم، ((الضعيفة)) (1154)]

(Lemah) Daripada Anas bin Malik RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang menuntut penghakiman maka dirinya adalah sebagai wakil, sesiapa yang dipaksa ke atasnya maka Allah akan menurunkan malaikat untuk melindunginya. [Riwayat Abu Daud dalam al-Sunan, al-Tirmizi dalam al-Sunan, al-Hakim dalam al-Mustadrak, al-Baihaqi dalam al-Sunan al-Kubra, Ahmad bin Hanbal dalam al-Musnad. Lihat Silsilah al-Dhaifah, no. 1154]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.