Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain Allah

TEKS BAHASA ARAB

من تعلم علما لغير الله، أو أراد به غير الله؛ فليتبوأ مقعده من النار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menuntut ilmu kerana selain Allah atau menginginkan sesuatu dengannya selain daripada Allah, maka siaplah tempatnya di neraka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2042, hadis nombor 10276. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن عمر -رضي الله عنهما- مرفوعاً: من تعلَّم علمًا لغيرِ اللهِ، أو أراد به غيرَ اللهِ؛ فلْيتبوأْ مقعدَه من النارِ.
[ت، ن في ((الكبرى))، ھ، الأصبهاني، ((الضعيفة)) (5017)]

(Lemah)
Daripada Ibn ‘Umar R.A, beliau meriwayatkan secara marfu’: Sesiapa yang belajar kerana selain Allah atau menginginkan sesuatu dengannya selain daripada Allah, maka siaplah tempatnya di neraka.
[Riwayat al-Tirmizi, al-Nasaie dalam Sunan al-Kubra, Ibn Majah dan al-Asbahani. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5017]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs