Sesiapa yang menguatkan kekuasaannya

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من شدد سلطانه بمعصية الله، أوهن الله كيده يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menguatkan kekuasaannya dengan melakukan maksiat kepada Allah, maka Allah akan melemahkan tipu dayanya pada hari kiamat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2034 hadis nombor 10233. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن سعد بن عبادة – رضي الله عنه – مرفوعا: من شدد سلطانه بمعصية الله، أوهن الله كيده يوم القيامة.
[حم، ((الضعيفة)) (4609)]

(Lemah)
Daripada Saad bin Ubadah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang menguatkan kekuasaannya dengan melakukan maksiat kepada Allah, maka Allah akan melemahkan tipu dayanya pada hari kiamat.
[Riwayat Ahmad. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4609]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.