Sesiapa yang menggembirakan saudara Muslimnya

TEKS BAHASA ARAB

من أدخل على أخيه المسلم فرحا أو سرورا في دار الدنيا؛ خلق الله عز وجل من ذلك خلقا يدفع به عنه الآفات في الدنيا فإذا كان يوم القيامة كان منه قريبا فإذا مر به هول يفرقه قال لا تخف فيقول له من أنت فيقول أنا الفرح – أو السرور – الذي أدخلته على أخيك في دار الدنيا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang menggembirakan saudara Muslimnya di dunia, Allah akan menciptakan suatu makhluk yang memeliharanya daripada penyakit-penyakit di dunia. Apabila hari kiamat semakin mendekati dan ketakutan datang kepadanya, makhluk itu akan berkata: Jangan takut. Lalu orang itu akan bertanya: Siapa kamu? Makhluk itu menjawab: Akulah kegembiraan yang kamu bawakan kepada saudaramu di dunia.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2049, hadis nombor 10310. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)
عن ابن عباس -رضي الله عنهما- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: مَن أدخلَ علَى أخيهِ المسلِمِ فرَحًا أو سرورًا في دارِ الدُّنيا؛ خلقَ اللَّهُ عزَّ وجلَّ من ذلِك خَلقًا يدفعُ بِه عنهُ الآفاتِ في الدُّنيا فإذا كانَ يومُ القيامةِ كانَ منهُ قريبًا فإذا مرَّ بِه هولٌ يُفرِقُهُ قالَ لا تَخَف فيقولُ لَه مَن أنتَ فيقولُ أنا الفَرَحُ – أوِ السُّرورُ – الَّذي أدخَلتَه علَى أخيكَ في دارِ الدُّنيا.
[ابن جميع في ((معجم الشيوخ))، خط، ((الضعيفة)) (5693)]

(Munkar)
Daripada Ibn Abbas RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang menggembirakan saudara Muslimnya di dunia, Allah akan menciptakan suatu makhluk yang memeliharanya daripada penyakit-penyakit di dunia. Apabila hari kiamat semakin mendekat dan ketakutan datang kepadanya, makhluk itu akan berkata: Jangan takut. Lalu orang itu akan bertanya: Siapa kamu? Makhluk itu menjawab: Akulah kegembiraan yang kamu bawakan kepada saudaramu di dunia.
[Riwayat Ibn Jami' dalam Mu'jam al-Syuyukh dan al-Khatib al-Baghdadi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5693]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs