Sesiapa yang mendengar seruan azan, lalu mengucapkan: Aku bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah melainkan Allah semata-mata, tiada sekutu bagi-Nya

TEKS BAHASA ARAB

من سمع النداء فقال: أشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له وأن محمدا عبده ورسوله اللهم صل عليه وبلغه درجة الوسيلة عندك واجعلنا في شفاعته يوم القيامة وجبت له الشفاعة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang mendengar seruan azan, lalu mengucapkan: Aku bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah melainkan Allah semata-mata, tiada sekutu bagi-Nya, dan bahawa Muhammad itu adalah hamba-Nya dan utusan-Nya. Wahai Allah, limpahkanlah selawat ke atas Baginda, dan sampaikan Baginda ke darjat wasilah di sisi-Mu, dan jadikanlah kami dalam kalangan yang mendapat syafaat Baginda pada hari kiamat, nescaya dia pasti mendapat syafaat itu.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1121, hadis nombor 5662. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس رضي الله عنهما، قال: قال صلى الله عليه وسلم: مَنْ سَمِعَ النِّدَاءَ فَقَالَ: أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ وَبَلِّغْهُ دَرَجَةَ الْوَسِيلَةِ عِنْدَكَ وَاجْعَلْنَا فِي شَفَاعَتِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَجَبَتْ لَهُ الشَّفَاعَةُ. [طب، الضعيفة (6813)].

(Sangat lemah) Daripada Ibn ‘Abbas RA, beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang mendengar seruan azan, lalu mengucapkan: Aku bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah melainkan Allah semata-mata, tiada sekutu bagi-Nya, dan bahawa Muhammad itu adalah hamba-Nya dan utusan-Nya. Wahai Allah, limpahkanlah selawat ke atas Baginda, dan sampaikan Baginda ke darjat wasilah di sisi-Mu, dan jadikanlah kami dalam kalangan yang mendapat syafaat Baginda pada hari kiamat, nescaya dia pasti mendapat syafaat itu. [Riwayat al-Tabarani dalam al-Kabir. lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 6813]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs