Sesiapa yang mencari bekalan sebanyaknya di dunia

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من يتزود في الدنيا؛ ينفعه في الآخرة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang mencari bekalan sebanyaknya di dunia, maka dia akan mendapat manfaat di akhirat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2035 hadis nombor 10241. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن جرير – رضي الله عنه – مرفوعا: من يتزود في الدنيا، ينفعه في الآخرة.
[طب، أبو بكر المقرئ في ((الفوائد))، البيهقي في ((الزهد))، الحربي في ((الفوائد المنتقاة))، السلفي في ((المشيخة البغدادية))، أحمد بن عيسى المقدسي في ((فضائل جرير))، ((الضعيفة)) (4666)]

(Lemah)
Daripada Jarir RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang mencari bekalan sebanyaknya di dunia, maka dia akan mendapat manfaat di akhirat.
[Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam Al-Kabir, Abu Bakar al-Muqri’ dalam al-Fawaid, al-Baihaqi dalam al-Zuhd, al-Harbi dalam al-Fawaid al-Muntaqah, al-Salafi dalam al-Masyikhah al-Baghdadiah, Ahmad bin Isa al-Maqdisi dalam Fadhail al-Jarir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4666]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.