Sesiapa yang menanam pokok, lalu bersabar ketika menjaganya

TEKS BAHASA ARAB

كنت أعمل في (الدينباذ) وأعالج فيه فقدم يعلى بن أمية أميرا على اليمن وجاء معه رجال من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم فجاءني رجل ممن قدم معه وأنا في الزرع أصرف الماء في الزرع ومعه في كمه جوز فجلس على ساقية من الماء وهو يكسر من ذلك الجوز ويأكله ثم أشار إلى (فنج) فقال: يا فارسي هلم فدنوت منه فقال الرجال لـ (فنج) : أتضمن لي غرسا من هذا الجوز على هذا الماء فقال له (فنج) : ما ينفعني ذلك؟ قال: فقال الرجل: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول بأذني هاتين: من نصب شجرة فصبر على حفظها والقيام عليها حتى تثمر كان له في كل شيء يصاب من ثمرها صدقة عند الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Dahulu aku bekerja di Dinabaz dan aku merawat di sana. Kemudian datang Ya’la Bin Umayyah, pemimpin Yaman bersama dengan sahabat-sahabat Nabi SAW dan datang seorang lelaki dari kalangan mereka sewaktu aku sedang mencurah air di tanaman. Pada lengan baju lelaki tersebut ada kacang kemudian beliau duduk di sisi pekerja tersebut dan membuka lengan bajunya dan memakannya. Kemudian dia membuat isyarat kepada Fanj, dan berkata: Wahai Farsi, kemari, lalu aku mendekatinya. Dan lelaki tersebut berkata: Adakah engkau akan menjamin aku untuk menanam kacang ini dengan air ini?. Fanj berkata: Apa faedah untuk aku?. Fanj berkata, lelaki tersebut berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda dengan kedua telinga ini : Sesiapa yang menanam pokok, lalu bersabar ketika menjaganya, dan memeliharanya sehingga ia berbuah, setiap buah yang tumbuh dikira sedekah disisi Allah SWT.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 910, hadis nombor 4652. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذا اللفظ) عن فنج قال: كنت أعمل في الدينباذ وأعالج فيه فقدم يعلى بن أمية أميرا على اليمن وجاء معه رجال من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم، فجاءني رجل ممن قدم معه وأنا في الزرع أصرف الماء في الزرع، ومعه في كمه جوز فجلس على ساقية من الماء وهو يكسر من ذلك الجوز ويأكله ثم أشار إلى (فنج) فقال: يا فارسي هلم، فدنوت منه فقال الرجال لـ (فنج) : أتضمن لي غرسا من هذا الجوز على هذا الماء فقال له (فنج) : ما ينفعني ذلك؟ قال: فقال الرجل: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول بأذني هاتين : من نصب شجرة فصبر على حفظها والقيام عليها حتى تثمر كان له في كل شيء يصاب من ثمرها صدقة عند الله . [حم, الضعيفة (6882)]

(Munkar dengan lafaz ini) Daripada Fanj berkata: Dahulu aku bekerja di Dinabaz dan aku merawat di sana. Kemudian datang Ya’la Bin Umayyah, pemimpin Yaman bersama dengan sahabat-sahabat Nabi SAW dan datang seorang lelaki dari kalangan mereka sewaktu aku sedang mencurah air di tanaman. Pada lengan baju lelaki tersebut ada kacang kemudian beliau duduk di sisi pekerja tersebut dan membuka lengan bajunya dan memakannya. Kemudian dia membuat isyarat kepada Fanj, dan berkata: Wahai Farsi, kemari, lalu aku mendekatinya. Dan lelaki tersebut berkata: Adakah engkau akan menjamin aku untuk menanam kacang ini dengan air ini?. Fanj berkata: Apa faedah untuk aku?. Fanj berkata, lelaki tersebut berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda dengan kedua telinga ini : Sesiapa yang menanam pokok, lalu bersabar ketika menjaganya, dan memeliharanya sehingga ia berbuah, setiap buah yang tumbuh dikira sedekah disisi Allah SWT. [Musnad Ahmad Bin Hanbal, Al-Dhaifah no. 6882].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs