Sesiapa yang meminum arak dan memasukkannya di dalam perutnya

TEKS BAHASA ARAB

من شرب الخمر فجعلها في بطنه لم يقبل الله منه صلاة سبعا إن مات فيها (وفي رواية: فيهن) مات كافرا، فإن أذهبت عقله عن شيء من الفرائض (وفي الرواية الأخرى: القرآن) لم تقبل له صلاة أربعين يوما، إن مات فيها (وفي الأخرى: فيهن) مات كافرا.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang meminum arak dan memasukkannya di dalam perutnya, Allah tidak akan menerima solatnya selama 7 hari, jika dia mati padanya (dalam riwayat: mati padanya), dia akan mati dalam keadaan kafir, jika akalnya hilang sesuatu dari kefardhuan (dalam riwayat lain: al-Quran) solatnya tidak akan diterima selama 40 hari, jika dia mati padanya (dalam riwayat lain: padanya) dia akan mati dalam keadaan kafir.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 825, hadis nombor 4240. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر)عن عبد الله بن عمرو –رضي الله عنه-، قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((من شرب الخمر، فجعلها في بطنه لم يقبل الله منه صلاة سبعا، إن مات فيها (وفي رواية: فيهن)، مات كافرا، فإن أذهبت عقله عن شيء من الفرائض (وفي الرواية الأخرى: القرآن)، لم تقبل له صلاة أربعين يوما، إن مات فيها (وفي الأخرى: فيهن)، مات كافرا)).
[ن، طب، ابن الجوزي، ((الضعيفة)) (6874)]

(Munkar) Daripada Abdullah bin Amru RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang meminum arak dan memasukkannya di dalam perutnya, Allah tidak akan menerima solatnya selama 7 hari, jika dia mati padanya (dalam riwayat: mati padanya), dia akan mati dalam keadaan kafir, jika akalnya hilang sesuatu dari kefardhuan (dalam riwayat lain: al-Quran) solatnya tidak akan diterima selama 40 hari, jika dia mati padanya (dalam riwayat lain: padanya) dia akan mati dalam keadaan kafir.
[Riwayat Sunan al-Nasa'i, al-Tabarani dalam Mu’jam al-Kabir, dan Ibn al-Jauzi dalam al-Maudhu'at. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6874]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs