Sesiapa yang membunuh seorang (kafir) Muahid yang masih dalam perjanjian

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من قتل معاهدا في عهده ؛ لم يرح رائحة الجنة ، وإن ريحها ليوجد من مسيرة خمسمائة عام.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang membunuh seorang (kafir) Muahid yang masih dalam perjanjian, maka dia tidak akan mencium bau syurga. Baunya akan tercium dari 500 tahun.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 690, hadis nombor 3547. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بهذه المسيرة)) عن أبي بكرة -رضي الله عنه- قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ‌((من قتل معاهدا في عهده ؛ لم يرح رائحة الجنة ، وإن ريحها ليوجد من مسيرة خمسمائة عام)). [حب، ك، ((الضعيفة)) (6376)]

(Munkar dengan lafaz “Perjalanan”) Daripada Abi Bakrah RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang membunuh seorang (kafir) Muahid yang masih dalam perjanjian, maka dia tidak akan mencium bau syurga. Baunya akan tercium dari 500 tahun.” [Riwayat Ibn Hibban dalam sahihnya dan al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 6376]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.