Sesiapa yang memberikan kebaikan kepada seseorang

TEKS BAHASA ARAB

من صنع إلى أحد من ولد عبد المطلب يدا، فلم يكافئه بها في الدنيا؛ فعلي مكافأته غدا إذا لقيني.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang memberikan kebaikan kepada seseorang dari kalangan anak ‘Abd al-Muṭṭalib, lalu dia tidak diberi balasan yang sama di dunia, maka ke atasku ganjarannya esok (di akhirat) apabila dia bertemu denganku.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 89, hadis nombor 447. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عثمان -رضي الله عنه- مرفوعاً: من صنع إلى أحد من ولد عبد المطلب يداً، فلم يكافئه بها في الدنيا؛ فعلي مكافأته غداً إذا لقيني.
[خط، الضياء، ((الضعيفة)) (4619)]

(Lemah)
Daripada ‘Uthmān RA secara marfū’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang memberikan kebaikan kepada seseorang dari kalangan anak ‘Abd al-Muṭṭalib, lalu dia tidak diberi balasan yang sama di dunia, maka ke atasku ganjarannya esok (di akhirat) apabila dia bertemu denganku.
[Riwayat al-Khaṭīb dalam Tārīkh Baghdād, al-Ḍiya’ dalam al-Mukhtārah, al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Awsaṭ. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4619]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs