Sesiapa yang membantu orang yang berjihad di jalan Allah, atau orang yang berhutang ketika dia susah

TEKS BAHASA ARAB

من أعان مجاهدا في سبيل الله، أو غارما في عسرته، أو مكاتبا في رقبته؛ أظله الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang membantu orang yang berjihad di jalan Allah, atau orang yang berhutang ketika dia sedang susah, atau orang yang sedang mencuba menebus kemerdekaan dirinya, maka Allah akan menaunginya pada hari tiada naungan selain naungan Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 887 – 888, hadis nombor 4552. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن سهل بن حنيف -رضي الله عنه- مرفوعا: ((من أعان مجاهدا في سبيل الله، أو غارما في عسرته، أو مكاتبا في رقبته؛ أظله الله في ظله يوم لا ظل إلا ظله)). [حم، ش، عبد بن حميد، ((الضعيفة)) (4555)].

(Lemah)
Daripada Sahl bin Hunaif RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Sesiapa yang membantu orang yang berjihad di jalan Allah, atau orang yang berhutang ketika dia sedang susah, atau orang yang sedang mencuba menebus kemerdekaan dirinya, maka Allah akan menaunginya pada hari tiada naungan selain naungan Allah.”
[Riwayat Ahmad bin Hanbal dalam Musnad, Ibn Abi Syaibah dalam Musannaf dan Abd bin Humaid. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4555].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs