Sesiapa yang memandikan mayat dan menunaikan amanah dengan baik

TEKS BAHASA ARAB

من غسل ميتا فأدى فيه الأمانة – يعني ستر ما يكون منه عند ذلك – كان من ذنوبه كيوم ولدته أمه. قال: ليله من كان أعلم، فإن كان لا يعلم ‌فرجل ‌ممن ترون أن عنده ورعا وأمانة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang memandikan mayat dan menunaikan amanah dengan baik – iaitu menutup apa yang perlu padanya – maka dosanya akan hilang seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya. Dia berkata: Orang yang berhak menguruskannya adalah orang yang lebih alim. Jika dia tidak tahu maka seorang lelaki yang dilihat padanya ada sikap warak dan amanah.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 733, hadis nombor 3742. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن عائشة – رضي الله عنها – مرفوعا: ((من غسل ميتا فأدى فيه الأمانة – يعني ستر ما يكون منه عند ذلك – كان من ذنوبه كيوم ولدته أمه. قال: ليله من كان أعلم، فإن كان لا يعلم ‌فرجل ‌ممن ترون أن عنده ورعا وأمانة)). [هق، عد، طس، ((الضعيفة)) (1225)]

(Sangat Lemah)
Daripada Aishah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Sesiapa yang memandikan mayat dan menunaikan amanah dengan baik – iaitu menutup apa yang perlu padanya – maka dosanya akan hilang seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya. Dia berkata: Orang yang berhak menguruskannya adalah orang yang lebih alim. Jika dia tidak tahu maka seorang lelaki yang dilihat padanya ada sikap warak dan amanah.
[Riwayat al-Bayhaqi dalam Sunan al-Kubra, Ibn Adi dalam al-Kamil fi al-Duafa’ dan al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1225]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs