Sesiapa yang melaungkan azan untuk solat lima waktu dengan penuh keimanan

TEKS BAHASA ARAB

من أذن خمس صلوات إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه، ومن أم أصحابه خمس صلوات إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang melaungkan azan untuk solat lima waktu dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, nescaya diampunkan dosanya yang telah berlalu. Manakala sesiapa yang mengimami rakan-rakannya untuk solat lima waktu dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, nescaya diampunkan dosanya yang telah berlalu.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 354, hadis nombor 1875. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعاً: «من أذَّنَ خمسَ صلواتٍ إيمانًا واحتسابًا غُفِرَ لَهُ ما تقدَّمَ من ذنبِهِ، ومن أمَّ أصحابَهُ خمسَ صلواتٍ إيمانًا واحتسابًا غُفِرَ لَهُ ما تقدَّمَ من ذنبِه». [رزق الله التميمي الحنبلي في جزء من «أحاديثه»، الأصبهاني -الجملة الأولى-، «الضعيفة» (851)].

(Lemah) Daripada Abu Hurairah RA secara marfu‘ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Sesiapa yang melaungkan azan untuk solat lima waktu dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, nescaya diampunkan dosanya yang telah berlalu. Manakala sesiapa yang mengimami rakan-rakannya untuk solat lima waktu dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala, nescaya diampunkan dosanya yang telah berlalu". [Diriwayatkan oleh Rizqullah al-Tamimi al-Hanbali dalam Juz' Min Ahadithihi dan al-Asbahani dalam al-Jumlah al-Ula. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 851].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs