Sesiapa yang melakukan haji Hujjat al-Islam dan menziarahi kuburku

TEKS BAHASA ARAB

من حج حجة الإسلام، ‌وزار ‌قبري، وغزا غزوة، وصلى علي في المقدس، لم يسأله الله فيما افترض عليه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang melakukan haji Hujjat al-Islam dan menziarahi kuburku, serta berperang dan bersolat di Bait al-Maqdis, Allah tidak akan meminta darinya apa yang telah difardukan kepadanya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 727, hadis nombor 3710. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) ((من حج حجة الإسلام، ‌وزار ‌قبري، وغزا غزوة، وصلى علي في المقدس، لم يسأله الله فيما افترض عليه)) [أبو الفتح الأزدي في ((الثامن من الفوائد))، ومن طريقه محمد بن عبد الهادي في ((رده على السبكي))، ((الضعيفة)) (204)]

(Palsu)
Sesiapa yang melakukan haji Hujjat al-Islam, dan menziarahi kuburku, serta berperang dan bersolat di Bait al-Maqdis, Allah tidak akan meminta darinya apa yang telah difardukan kepadanya.
[Riwayat Abu al-Fath al-Azdi dalam al-Thamin min al-Fawaid, dari jalan Muhammad bin Abd al-Hadi dalam Raddihi 'ala al-Subki. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 204]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs