Sesiapa yang ingin (mendapat pahala seperti) membebaskan anak Ismail

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من كان عليه تحرير رقبة من ولد إسماعيل؛ فليعتق نسمة من بلعنبر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang ingin (mendapat pahala seperti) membebaskan anak Ismail, maka hendaklah dia membebaskan manusia dari (puak) Bal’anbar.

STATUS

Lemah dengan lafaz ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 810, hadis nombor 4173. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف بهذا اللفظ) عن زبيب بن ثعلبة، قال: سمعت رسول الله – صلى الله عليه وسلم – يقول: ((من كان عليه تحرير رقبة من ولد إسماعيل؛ فليعتق نسمة من بلعنبر)).
[طب، عد، تخ، ((الضعيفة)) (5731)].

(Lemah dengan lafaz ini) Daripada Zubaib bin Tha’labah berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang ingin (mendapat pahala seperti) membebaskan anak Ismail, maka hendaklah dia membebaskan manusia dari (puak) Bal’anbar.
[Riwayat al-Tabarani dalam Mu’jam al-Kabir, Ibn Adi dalam al-Kamil fi al-Dhuafa’, al-Bukhari dalam Tarikh al-Kabir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5731]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.