Sesiapa yang hartanya sedikit dan tanggungannya ramai

TEKS BAHASA ARAB

من قل ماله، وكثر عياله، وحسنت صلاته، ولم يغتب المسلمين؛ جاء يوم القيامة وهو معي كهاتين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang hartanya sedikit dan tanggungannya ramai, tetapi solatnya bagus dan tidak mengumpat orang-orang Islam, dia akan datang pada hari kiamat dalam keadaan jarak antara dia dan aku seperti ini.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2049, hadis nombor 10311. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جداً)
عن أبي سعيد الخدري -رضي الله عنه- قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: من قلَ مالُه، وكثرَ عيالُه، وحسنت صلاتُه، ولم يغتب المسلمينَ؛ جاءَ يومُ القيامةِ وهوَ معي كهاتينِ.
[الطبري في ((تهذيب الآثار))، ع، الأصبهاني، خط، ((الضعيفة)) (5524)]

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Sa’id al-Khudri RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang hartanya sedikit dan tanggungannya ramai, tetapi solatnya bagus dan tidak mengumpat orang-orang Islam, dia akan datang pada hari kiamat dalam keadaan jarak antara dia dan aku seperti ini.
[Riwayat al-Tabari dalam Tahzib al-Athar, Abu Ya'la, al-Asbahani dan al-Khatib al-Baghdadi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 5524]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs