Sesiapa yang dikurniakan oleh Allah sesuatu nikmat

Please complete the required fields.
TEKS BAHASA ARAB

من أنعم الله عليه بنعمة؛ فليحمد الله، ومن استبطأ الرزق؛ فليستغفر الله، ومن حزبه أمر؛ فليقل: لا حول ولا قوة إلا بالله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang dikurniakan oleh Allah sesuatu nikmat, maka ucaplah Alhamdulillah. Sesiapa yang rezekinya Allah lambatkan, maka beristighfarlah kepada Allah. Sesiapa yang Allah tarik satu perkara, ucaplah: Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 2036 hadis nombor 10250. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن ابن أبي حازم، قال: كنت عند جعفر بن محمد، إذ جاء أذنه فقال: سفيان الثوري بالباب؟ فقال: ائذن له. فدخل، فقال جعفر: يا سفيان! إنك رجل يطلبك السلطان وأنا أتقي السلطان، قم فاخرج غير مطرود. فقال سفيان: حدثني حتى أسمع وأقوم. فقال جعفر: حدثني أبي عن جدي أن رسول الله ﷺ قال: من أنعم الله عليه بنعمة، فليحمد الله، ومن استبطأ الرزق، فليستغفر الله، ومن حزبه أمر فليقل: لا حول ولا قوة إلا بالله. فلما قام سفيان، قال جعفر: خذها يا سفيان! ثلاث وأي ثلاث؟!
[الإسماعيل، ابن الجوزي في ((صفة الصفوة))، خط، ((الضعيفة)) (4565)]

(Lemah)
Daripada Ibn Abu Hazim, beliau berkata: Aku berada bersama-sama dengan Ja’far bin Muhammad, ketika sesuatu sampai di telinganya, dia berkata: Sufyan al-Thauri berada di pintu? Dia berkata: Izinkan dia masuk. Sufyan al-Thauri pun masuk, kemudian Ja’far berkata: Wahai Sufyan! Kamu adalah seorang pemuda yang dikehendaki oleh pemerintah sedangkan aku takut kepada pemerintah. Bangunlah dan keluarlah kamu tanpa dihalau. Lalu Sufyan berkata: Ceritakan kepadaku sehingga aku mendengarnya dan aku bangun (beredar). Kemudian Ja’far berkata: Ayahku telah menceritakan kepadaku daripada datukku bahawa Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang dikurniakan oleh Allah sesuatu nikmat, maka ucaplah Alhamdulillah. Sesiapa yang rezekinya Allah lambatkan, maka beristighfarlah kepada Allah. Sesiapa yang Allah tarik satu perkara, ucaplah: Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah. Ketika Sufyan berdiri, Ja’far berkata: Ambillah ini, Sufyan! Ketiga-tiga ini dan yang mana antara ketiga ini?!
[Riwayat al-Ismaili, Ibn al-Jauzi dalam Sifah al-Safwah, al-Khatib al-Baghdadi. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4565]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.