Sesiapa yang datang menziarahi aku

TEKS BAHASA ARAB

من جاءني زائرا لا يعمله حاجة إلا زيارتي كان حقا علي أن أكون له شفيعا يوم القيامة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang datang menziarahi aku dan dia tiada sebarang keperluan melainkan semata-mata untuk menziarahiku, maka menjadi hak ke atas aku untuk memberinya syafaat pada hari kiamat.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1157, hadis nombor 5849. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: مَنْ جَاءني زائراً لا يُعمِلُهُ حَاجَة إلا زيارتي كان حقاً عليَّ أَنْ أكون له شفيعاً يوم القيامة. [طب، طس، الخلعي في الفوائد، ابن النجار في تاريخ المدينة، الضعيفة (5732)]

(Sangat lemah) Daripada Ibn ‘Umar RA berkata: Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang datang menziarahi aku dan dia tiada sebarang keperluan melainkan semata-mata untuk menziarahiku, maka menjadi hak ke atas aku untuk memberinya syafaat pada hari kiamat. [Riwayat al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Awsat, al-Khila’i dalam al-Fawa’id, Ibn Jawzi dalam Tarikh al-Madinah. Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no.5732].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs